Results for keyword: kaspijsko jezero

Top keyword related from Google/Bing/Yahoo of kaspijsko jezero

kaspijsko jezero

Load more

Top URL related to kaspijsko jezero

1. Text link: Kaspijsko jezero – Wikipedija

Domain: hr.wikipedia.org

Link: https://hr.wikipedia.org/wiki/Kaspijsko_jezero

Description: Kaspijsko jezero je najveće jezero na Zemlji, između Europe i Azije, s površinom od 371 800 km 2. Sjeverni dio jezera je plitak jer ga popunjavaju nanosi rijeke Volge, a južni je dublji, najveća dubina je 1025 m. Kaspijsko jezero je slano i zapravo je zatvoreno more.

2. Text link: Kaspijsko jezero - Wikipedija, prosta enciklopedija

Domain: sl.wikipedia.org

Link: https://sl.wikipedia.org/wiki/Kaspijsko_jezero

Description: Kaspijsko jezero je podolgovate oblike, razpotegnjeno približno v smeri sever–jug v dolžini 1200 km, povprečna širina pa je približno 320 km. S površino 0,4 milijona km² predstavlja skoraj petino vse površine zaprtih vodnih teles na Zemlji. Vsebuje približno 50 otokov s skupno površino nekaj več kot 2000 km².

3. Text link: Kaspijsko jezero — Vikipedija, slobodna enciklopedija

Domain: sr.wikipedia.org

Link: https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BE

Description: Kaspijsko jezero ima karakteristike mora i jezera. Ono se često navodi kao najveće jezero na svetu, mada ono nije slatkovodno jezero. Ono sadrži oko 3,5 puta više vode, po zapremini, od svih pet severno američkih Velikih jezera zajedno. Kaspijsko jezero je jednom bilo deo okeana Tetis, ali je postalo okruženo kopnom pre oko 5,5 miliona godina usled tektonike ploča.

4. Text link: Category:Caspian Sea - Wikimedia Commons

Domain: commons.wikimedia.org

Link: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Caspian_Sea

Description: This page was last edited on 23 June 2018, at 10:42. Files are available under licenses specified on their description page. All structured data from the file and property namespaces is available under the Creative Commons CC0 License; all unstructured text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply.

5. Text link: Kaspijsko more - Wikipedia

Domain: sh.wikipedia.org

Link: https://sh.wikipedia.org/wiki/Kaspijsko_more

Description: Kaspijsko more ili Kaspijsko jezero je najveće jezero na Zemlji, između Evrope i Azije, s površinom od 394.000 km². Sjeverni dio jezera je plitak jer ga popunjavaju nanosi rijeke Volge, a južni je dublji, do 980 m. Kaspijsko jezero je slano i zapravo je zatvoreno more.

6. Text link: Kaspijsko jezero - Wikipedia

Domain: bs.wikipedia.org

Link: https://bs.wikipedia.org/wiki/Kaspijsko_jezero

Description: Kaspijsko jezero ili Kaspijsko more je najveće jezero na Zemlji, između Evrope i Azije, s površinom od 394 000 km 2. Sjeverni dio jezera je plitak jer ga popunjavaju nanosi rijeke Volge, a južni je dublji, do 980 m. Kaspijsko jezero je slano i zapravo je zatvoreno more.

7. Text link: Kaspijsko jezero - najveće jezero na svetu - Sveznan

Domain: www.sveznan.com

Link: https://www.sveznan.com/nauka/geografija/kaspijsko-jezero-najvece-jezero-na-svetu/

Description: Kaspijsko jezero je dugo 1200 km, a široko između 210 i 435 km. Podeljeno je u tri regiona – Severno, Srednje i Južno Kaspijsko jezero. Dužina obale je oko 6400 km, a više od 900 km obale pripada Iranu. Ukupna količina vode u jezeru iznosi 79 319 km3, a to je 40 % volumena svih jezera na svetu. Volumen jezera zavisi od količine vode ...

8. Text link: Jezero – Wikipedija

Domain: hr.m.wikipedia.org

Link: https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Jezero

Description: Najveće jezero na svijetu je Kaspijsko jezero s površinom od 394,299 km² što je veće od područja koje zajedno pokrivaju sljedećih šest najvećih jezera. Najveće slatkovodno jezero i drugo najveće jezero ukupno je jezero Superior s površinom od 82,414 km². Najdublje jezero je Bajkalsko jezero u Sibiru dubine 1,741 m.

9. Text link: Jezero - Wikipedija, prosta enciklopedija

Domain: sl.wikipedia.org

Link: https://sl.wikipedia.org/wiki/Jezero

Description: Zgleda za to sta Veliko slano jezero in Mrtvo morje. Največje »jezero« na Zemlji je Kaspijsko jezero, najgloblje je Bajkalsko jezero v Sibiriji. Izraz jezero se uporablja tudi za suha jezera, kot je na primer Eyrovo jezero, ki je večinoma suho, med obilnimi padavinami pa se napolni. Cerkniško jezero je primer presihajočega jezera.

10. Text link: Urmija (jezero) – Wikipedija

Domain: hr.wikipedia.org

Link: https://hr.wikipedia.org/wiki/Urmija_(jezero)

Description: Jugozapadna obala Urmije oblikovana je kao Kaspijsko jezero. Urmija je najveće jezero na Bliskom istoku, te drugo najveće slano jezero na svijetu. Površina jezera je otprilike 5.200 km², a proteže se do 140 km u dužinu odnosno 55 km u širinu. Najveća dubina jezera je 16 m.

11. Text link: Kaspijsko jezero – info i zanimljivosti

Domain: kudanaput.com

Link: https://kudanaput.com/kaspijsko-jezero/

Description: Na Kaspijsko jezero se oslanja Kaspijska depresija, teritorija čiji je nivo oko 27 metara ispod nivoa mora. Stepe centralne Azije takođe čine jedan deo obala jezera i to sa njegove severoistočne strane, a Kavkaške planin se nalaze na zapadu. Severne i istočne delove karakterišu teritorije na kojima su hladne, kontinentalne pustinje.

12. Text link: Najveće jezero svijeta nestaje - napokon otkrili zašto ...

Domain: www.express.hr

Link: https://www.express.hr/znanost/najvece-jezero-svijeta-nestaje-napokon-otkrili-zasto-12815

Description: Najveće jezero na svijetu koje se prostire na dijelu između Europe i Azije, polagano isparava, što je rezultiralo smanjenjem razine vode po stopi od sedam centimetara na godinu. Naime, Kaspijsko jezero ovaj fenomen pogađa još od 1997., a znanstvenici su napokon otkrili i razlog koji stoji iza toga, piše Science Alert.

13. Text link: Najveće jezero na svetu i u Evropi – Turizmopedija

Domain: www.turizmopedija.com

Link: https://www.turizmopedija.com/najvece-jezero-na-svetu-i-u-evropi/

Description: Zanimljivo je da se u samo Kaspijsko jezero ulivaju četiri reke, a iz njega ne ističe nijedna. Reke Volga, Ural, Kura i Terek snabdevaju kaspijsko korito, ali ne u dovoljnoj meri; ukupna količina prispele vide je manja od one koja ispari, te se sama površina jezera od merenja u prvoj polovini XX veka znatno smanjila.

14. Text link: Bajkalsko jezero — najdublje jezero na svijetu ...

Domain: wol.jw.org

Link: https://wol.jw.org/hr/wol/d/r19/lp-c/102007445

Description: Bajkalsko jezero nalazi se na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine i postalo je prava turistička atrakcija. Svake godine posjeti ga preko 300 000 turista iz raznih dijelova svijeta. “Danas je Bajkalsko jezero raj za prirodoslovce i idilično mjesto za godišnji odmor”, piše u jednom članku namijenjenom turistima.

Load more (14)