Results for keyword: kaspijsko jezero

Top keyword related from Google/Bing/Yahoo of kaspijsko jezero

bohinj - bohinjsko jezero - slovenija - triglavski narodni park

Load more

Top URL related to kaspijsko jezero

1. Text link: Kaspijsko jezero – Wikipedija

Domain: hr.wikipedia.org

Link: https://hr.wikipedia.org/wiki/Kaspijsko_jezero

Description: Kaspijsko jezero je najveće jezero na Zemlji, između Europe i Azije, s površinom od 371 800 km 2.Sjeverni dio jezera je plitak jer ga popunjavaju nanosi rijeke Volge, a južni je dublji, najveća dubina je 1025 m.. Kaspijsko jezero je slano i zapravo je zatvoreno more. Na obalama Kaspijskog jezera nalaze se države

2. Text link: Kaspijsko jezero - Wikipedija, prosta enciklopedija

Domain: sl.wikipedia.org

Link: https://sl.wikipedia.org/wiki/Kaspijsko_jezero

Description: Kaspijsko jezero (tudi Kaspijsko morje) je veliko endoreično vodno telo, ki leži na meji med Azijo in ruskim delom Evrope.Je največje območje celinskega vodovja na Zemlji, s površino 271.000 km², kar predstavlja skoraj petino vse celokupne površine jezer na Zemlji.. Različni viri ga označujejo bodisi za največje jezero na svetu, bodisi za morje, kar ima poleg povsem jezikovnih tudi ...

3. Text link: Kaspijsko jezero - Wikipedia

Domain: bs.wikipedia.org

Link: https://bs.wikipedia.org/wiki/Kaspijsko_jezero

Description: Kaspijsko jezero ili Kaspijsko more je najveće jezero na Zemlji, između Evrope i Azije, s površinom od 394 000 km 2.Sjeverni dio jezera je plitak jer ga popunjavaju nanosi rijeke Volge, a južni je dublji, do 980 m.. Kaspijsko jezero je slano i zapravo je zatvoreno more. Na obalama Kaspijskog jezera nalaze se države Rusija, Iran, Azerbejdžan, Turkmenistan i Kazahstan.

4. Text link: Kaspijsko jezero — Vikipedija, slobodna enciklopedija

Domain: sr.wikipedia.org

Link: https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BE

Description: Kaspijsko jezero ima karakteristike mora i jezera. Ono se često navodi kao najveće jezero na svetu, mada ono nije slatkovodno jezero. Ono sadrži oko 3,5 puta više vode, po zapremini, od svih pet severno američkih Velikih jezera zajedno. Kaspijsko jezero je jednom bilo deo okeana Tetis, ali je postalo okruženo kopnom pre oko 5,5 miliona godina usled tektonike ploča.

5. Text link: Kaspijsko jezero | Hrvatska enciklopedija

Domain: www.enciklopedija.hr

Link: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=30738

Description: Kaspijsko jezero (Darya-e Khazar, perz. Daryā-e azar), slano jezero između južnog europskog dijela Rusije, Azerbajdžana, Irana, Turkmenistana i Kazahstana. Najveće jezero na svijetu; naziva se i morem. Dugo je 1200 km; prosječna mu širina iznosi 320 km. Sjeverni je dio plitak, a južni dublji (do 1025 m).

6. Text link: Kaspijsko more - Wikipedia

Domain: sh.m.wikipedia.org

Link: https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Kaspijsko_more

Description: Kaspijsko more ili Kaspijsko jezero je najveće jezero na Zemlji, između Evrope i Azije, s površinom od 394.000 km².Sjeverni dio jezera je plitak jer ga popunjavaju nanosi rijeke Volge, a južni je dublji, do 980 m.. Kaspijsko jezero je slano i zapravo je zatvoreno more. Na obalama Kaspijskog jezera nalaze se države Rusija (Dagestan, Kalmikija, Astrahanska Oblast), Azerbejdžan, Iran ...

7. Text link: Kaspijsko jezero - najveće jezero na svetu - Sveznan

Domain: www.sveznan.com

Link: https://www.sveznan.com/nauka/geografija/kaspijsko-jezero-najvece-jezero-na-svetu/

Description: Kaspijsko jezero je najveće jezero na svetu, slano je i nazivaju ga još i Kaspijsko more. Smešteno je na području između Evrope i Azije, na površini od 371 800 km2. Plići je severni deo jezera (22 m), iz razloga što ga popunjavaju nanosi reke Volge, a dublji je južni deo (995 m), koji je nastao kao ostatak nekadašnjeg okeana Tethis.

8. Text link: Kaspijsko jezero – info i zanimljivosti

Domain: kudanaput.com

Link: https://kudanaput.com/kaspijsko-jezero/

Description: Na Kaspijsko jezero se oslanja Kaspijska depresija, teritorija čiji je nivo oko 27 metara ispod nivoa mora. Stepe centralne Azije takođe čine jedan deo obala jezera i to sa njegove severoistočne strane, a Kavkaške planin se nalaze na zapadu. Severne i istočne delove karakterišu teritorije na kojima su hladne, kontinentalne pustinje.

9. Text link: Kaspijsko jezero - Najveće jezero na svijetu - RTL ŽIVOT I ...

Domain: www.rtl.hr

Link: https://www.rtl.hr/zivotistil/edukacija/3588019/kaspijsko-jezero-najvece-jezero-na-svijetu/

Description: Kaspijsko jezero je najveće jezero na svijetu, a smješteno je između Europe i Azije. Mnogi stručnjaci zovu ovo najveće jezero na svijetu unutrašnjim more, jer jezero je slano, ima salinitet od 13 posto. Upravo zato ponekad postoji konfuzija i neki ga nazivaju morem. Kaspijsko jezero sjedi čak na dva kontinenta, a omeđuje ga 5 država.

10. Text link: Najveće jezero svijeta nestaje - napokon otkrili zašto ...

Domain: express.24sata.hr

Link: https://express.24sata.hr/znanost/najvece-jezero-svijeta-nestaje-napokon-otkrili-zasto-12815

Description: Najveće jezero na svijetu koje se prostire na dijelu između Europe i Azije, polagano isparava, što je rezultiralo smanjenjem razine vode po stopi od sedam centimetara na godinu. Naime, Kaspijsko jezero ovaj fenomen pogađa još od 1997., a znanstvenici su napokon otkrili i razlog koji stoji iza toga, piše Science Alert.

Load more (10)